Podnikání v UK

Oficiálně jsem se o tom asi ještě nikde nezmínil, ale po ukončení pracovního poměru v Londýně jsem se rozhodl vyzkoušet podnikání na vlastní pěst. Nevím jak je tomu přesně v Čechách, ale zde v UK je rozjetí vlastního businessu otázkou několika telefonátů. Ano je tomu opravdu tak. Není třeba nikde lítat po úřadech, nesmyslně vystávat fronty a hlavně platit :-). Nechci to zakřiknout, ale v této zemi je drobným živnostníkům velmi přáno. Jak tedy založení takové živnosti v UK vypadá?

Ze začátku mi to přislo až neuvěřitelné, ale po pár telefonických rozhovorech s úředníky na Inland Revenue mi bylo řečeno, že jediné co musím udělat abych mohl podnikat, je v podstatě začít…:-) Co to znamená? Pečlivě si vést záznamy o příjmech a výdajích a do 30 dnů od započetí podnikání se zaregistrovat na Inland Revenue – po telefonu. Úředník na telefonu se vás zeptá pár jednoduchých otázek a tímto je to vyřízené.

Jako self-employed person, což je anglický výraz pro živnostníka, máte několik málo povinností. První povinností je, jak jsem již zmínil výše, registrace na Inland Revenue a pečlivé vedení záznamů o příjmech a výdajích. Další povinností je platit zdravotní a sociální, což pro mě činí 2,10 týdně. Částka je automaticky strhávána z účtu příslušným úřadem. Poslední povinností je udělat daňové přiznání na konci účetního roku, na jehož základě se pak platí daň z příjmu. Tuhle část ještě nemám zcela prozkoumanou, poněvadž konec daňového roku je daleko, ale rozhodně platíte daň pouze z toho co vyděláte a mám takový pocit, že se platí až daň z příjmů, které jsou snížené o čistý minimální příjem.

Poslední věcí, která není povinná, ale rozhodně doporučená, je založení si zvláštního účtu na podnikání, kde budete mít uložené všechny peníze které vyděláte. Rovněž veškeré výdaje určené na podnikání (internet, telefon, atd.) je vhodné platit přes tento zvláštní účet. Prý se tím ušetří hodně starostí. Pro účel podnikání není třeba zakládat podnikatelský účet, ale bohatě stačí další osobní účet u jiné banky. Vše je samozřejmě zdarma, což by u podnikatelského účtu asi nebylo.

Na závěr přidávám ještě pár odkazů, které se určitě budou hodit těm, kteří přemýšlí o vycestování do UK za prací.

Komentáře k článku “Podnikání v UK”

Spoon říká:

well done! Keep us posted how’re u getting on with it. BTW: a v cem ses rozhodl podnikat? Bydlis v Eastbourne nebo kde?

BoUk říká:

Zdravim a děkuji za komentář, ale absolutně netuším s kým mám tu čest :-). Koukal jsem na tvůj blog, ale ten mi při pátrání po tvojí identitě moc nepomohl a email je zřejmě důkladně skryt :-). Kdyžtak napiš na mailík nebo se ozvi přes ICQ. Rád dám řeč. Jinak bydlím v Eastbourne. Koncem března jsem se přestěhoval z Londýna. Nevím jestli máš ještě pořád výhled na BT tower z práce (viz foto v tvém blogu), ale já když jsem dělal v Londýně, tak jsem měl podobný :-). Kanclík jsem měl na Market Place.

Kristýna Ř. říká:

Ahoj, prosím tě, a national insurance number je představuje to zdravotní a sociální poj.? a netušíš, zda je to nutné, když v ČR jsem student a mám zdravotní a soc. poj placeno u nás? a je nutné danové priznání podat osobně? mam totiz nabídku na docasnou spolupraci s Netcraft, bylo by to self-employed, jde to vše dělat z domova, ale Británii v prosinci opouštím a nechce se mi sem jezdit jen kvůli podání danového priznaní. takze ted vubec zvazuju, zda se mi to vyplati.
dekuju!

BoUk říká:

Ahoj, co se týče NIN, tak jak to funguje, pokud jsi student a máš to placené u nás, tak to opravdu nevím. Nehledě na to, že se plno věcí mohlo změnit od doby, co jsem v UK žil.

Daňové přiznání na dálku není vůbec problém. Já jsem to v podstatě měl uplně stejně. Z Anglie jsem odjel koncem července a následující rok mi přišel z IR formulář na vyplnění daňového přiznání. Daňové přiznání můžes rovněž vyplnit on-line. Ten formulář na českou adresu ti IR samozřejmě zašle pouze v případě, že jim tuto adresu nahlásíš. Jinak co se týče daní, tak já jsem raději vždy využil služeb nějaké účetní firmy. Je to bez starostí.

Předpokládám, že stránky http://www.pohyby.co.uk znáš, takže bych ti doporučil klidně tento dotaz položit ještě tam a případně si tam najít kontakt na nějakou účetní firmu a prodiskutovat to s nimi.

Osobně si myslím, že pokud o nové nabídce rozhoduje pouze to, jestli můžes daňové přiznání podat z ČR, tak to klidně můžes vzít, protože s tím problém nebude.

Kristýna Ř. říká:

Celkově o tom rozhoduje, co vše si musím zařídit, takového běhání kolem a za co se kolik platí atd. (přece jenom je to jen dočasná výpomoc, tak aby výdaje nebyly nakonec větší, jak příjmy) např. příjemné bylo zjistit, že v VB nevyžadují nic jako náš živnostnák, což je plus.

Jinak moc děkuji! pohyby.co.uk už znám díky Tobě:-)

BoUk říká:

V UK podle mě nebudeš za zřízení atd. platit vůbec nic.

Pak by tu byla ještě další možnost. To, abys mohla pro někoho vykonávat práci do UK, neznamená, že musíš být registrovaná jako živnostník v UK. Udělej to jako já. Já normálně žiju v Čechách, mám tu zřízenou živnost a dělám mimo jiné i pro klienty v UK. Není s tím problém. V UK mám normálně bankovní účet (též nic nestojí), takže klientům do UK fakturuju normálně v librách.

Za zřízení živnostenského listu v ČR samozřejmě něco zaplatíš, ale nechá se to už vyřídit též téměř na počkání a co se týče účta, tak to je naprosto ideální, aspoň pro činnost, kterou vykonávám já – 50% toho, co vydělám si můžu dát do nákladů a na letošek je to myslím dokonce 60%.

Výhoda je v tom, že eviduješ jen příjmy, na konci roku to sečteš, udeláš 50% a to zdaníš. Žádná velká věda.

Kristýna Ř. říká:

Tak jsem práve dočetla smlouvu, kterou mi poslali a nakonci je termination date – konec září tohoto roku 🙁 měla jsem za to, že by to byla dlouhodobější spoluprace nez jen na jeden mesíc a navíc mě ted i napadlo, u nas jako živnostník, když nemáš příjmy nebo jsou malé, tak stejně musís nějakou tu minimální dan zaplatit, ne? není tomu tak i v UK, netušíš?

BoUk říká:

Dobré ráno, v Čechách už se žádná minimální daň neplatí. To už je minulost. Když jsem byl v UK já, tak se žádná minimální daň též neplatila. Nepředpokládám, že by ji zavedli.

Radek říká:

Ahoj,
jak se vede v podnikání.. dneska jsem náhodou našel tvůj blog.
Já momentálně bydlím v Brightonu a taky se chystame jít touto cestou…. napiš mi na mail tvuj kontakt.
Děkuji a přeji krasný den.

KRISTÝNA :

NIN …. je povolení pracovat tady v UK, ktere musíš mít pokud chceš praci na fulltime ( 8,5 h )a to ti plati zdravotní a socialní… tady tzv. TAX
Bez NIN tady praci nedostaneš, ale u studenta a je to jinak a to nevim.

BoUk říká:

Zdravím, podnikání pořád šlape parádně, takže už pomalu začínám schánět k sobě další lidi. To se ale zatím ukazuje být těžším úkolem, než se na první pohled zdálo.

Jinak pokud máš nějaké dotazy, které by jsi rád prodiskutoval osobněji, než takto veřejně, kontaktuj mě prosím pomocí některého z kontaktů, které najdeš zde http://www.bouk.info/kontakt/

Zatím se měj a držím palce ať vám to vyjde. Ze začátku to chce hodně zatnout zuby.

Jirka říká:

Ahoj Peto,ziju v Cookstownu v severnim Irsku a pracuji legalne v jedne fabrice.Ale zaroven ve svem volnu delam restauraci autolaku a pripravu aut na MOT ve sve garazi v baraku.Mam strach ze by me nekdo mohl nahlasit ze podnikam,tak bych se rad zeptal jestli mi muzes poradit jak a co.Mam to jen jako bokovku a hlavne hobby,prijem z toho je prumer 80 liber tydne.A netusim jak a co….Moc Ti dekuji za jakoukoliv radu….Mej se…

BoUk říká:

Ahoj Jirko, zaprve, toho, ze te nekdo nahlasi ze nelegalne podnikas, bych se realne pri tvem stylu prace moc neobaval. Ten prijem neni nijak zavratny a lidi jako ty je v UK plno. Zaroven si myslim, ze by ti to tezko nekdo dokazal. Predpokladam, ze zadne faktury ci danove doklady nevystavujes, takze co.

Kazdopadne velmi kladne hodnotim tvuj spravny pristup k veci. Kdyz jsem jeste zil v UK, tak se mi vylozene hnusili lide, kteri odmitali jakkoli zapadnout do systemu v cizi zemi, a proste jen resili jak, co nebo koho nejvic ‚ojebat‘.

Ja uz v UK neziju skoro tri roky a plno veci se mohlo zmenit. Nicmene myslim si, ze nic nedas za to, kdyz se zeptas nekoho ve foru na internetu, pripadne zajdes nebo zavolas na Inland Revenue. Urednici jsou oproti CR velmi mili (aspon ja mam takovou zkusenost) a kdyz tam prijdes s tim, ze by jsi chtel zacit podnikat, predpokladas, ze to spis bude takovy privydelek, urcite ti radi poradi, co a jak.

Nevim, jak dlouho se teto cinnosti jiz venujes, ale verim tomu, ze by te to uzivilo a na fabriku by ses mohl vykaslat. Lide v Anglii mi pripadali zvlastne na manualni praci uplne levy. Kdyz jsem vymaloval pokoj a jeste k tomu zvladnul zadelat par der ve zdi, tak jsem byl za boha :-).

Jirka říká:

Ahoj Peto, diky moc za radu, zkusim to Irland revenue. A uvidim jak to pujde. Jeste jednou diky a at se Ti dari…mej se…

Patrik říká:

Ahoj Peto , ziji v severním irsku prodávám na aukro v česku.
Mám i firmu v jižním irsku kterou jsem nedávno položil kvůli nulovému zisku.Ted mi ale prisel do ceska na mou adressu dopis s FU s cerveným pruhem.Mamka tam volala a prej se to týká mého prodeje na internetu.Myslíš, že budu muset platit daň v cesku ?Ziji v severnim irsku cca 5 let. Děkuji za odpověď Patrik

BoUk říká:

Ahoj Patriku, no já osobně si myslím, že tady je to poměrně jednoduché. S prodejem na aukru nemám žádné zkušenosti, nicméně si myslím, že pokud jsi prodej po internetu realizoval kamkoliv, tak někde by jsi asi z tohoto příjmu měl odvést daň. Pokud ji odvedeš v Irsku nebo v Čechách je asi jedno, ale někde by jsi asi správně zaplatit měl.

Já osobně také dělám hodně práce pro klienty v zahraničí, ale živnost mám zaregistrovanou v Čechách a tady také platím daně.

Patrik říká:

Děkuji , za odpověď to je pravda ja ji pravě odváděl tady tak nevím co teď chcou z česka.Nevím jak to je přesně ale prodával jsem v ČR i když jsem měl firmu tady v Irsku a tak se bojím aby nechtěly daně za prodej v ČR.

BoUk říká:

Ahoj, no tak ja myslím, že jsi v pohodě. Při nejhorším jen finančnímu úřadu v Čechách dokážeš, že daně máš zaplacené v Irsku. Pochybuji, že tuto aktivitu vyvolal sám úřad. Docela bych věřil tomu, že tě třeba nějaký závistivý čecháček udal a tak to holt teď musí prověřit. Buď v klidu a hezky si užij svátky.

Patrik říká:

Moc díky za podporu ja jsem taky v domění, že to není jen tak náhodou…. Krásné svátky a hodně pohody a štěstí do nového roku všem.

Mirek H. říká:

Zdravím podnikavce, právě se chystám do UK za prací a narazil jsem na tenhle blog. Super informace a moc za ně děkuju.
Uvažuji také o podnikání v UK, až se rozkoukám. Zajímá mě, jak je to s mozností dát do nákladů třeba PC nebo foťák, když by byl určený k podnikání. Je to možné? A také mě zajímá, jestli se dá takhle nakupovat bez DPH?
Za odpověď moc děkuju. Mirek.

BoUk říká:

Ahoj Míro, moc mě těší, že i po tolika letech je tento článek stále užitečný a motivuje lidi k nějaké činnosti.

Co se týče tvých dotazů, tak PC nebo foťák určitě není problém. Já jsem si PC do nákladů také dával, je ale potřeba dát pozor, aby se to tam nedalo celé, ale každý rok se odepsala určitá část. Je uplně nejlepší, když si na tohle vezmeš zkušenou účetní. Ušetří to plno starostí a stresu.

Plátce DPH jsem v UK nebyl. Předpokládám, že to bude fungovat uplně stejně jako u nás. Pokud si chceš odepisovat DPH při nákupu věcí, musíš se zaregistrovat jako plátce DPH a to také odvádět, takže je třeba si promyslet, zda-li se ti to vyplati. Ono se tím zřejmě i trošku zesložití administrativa. Když to budeš mít jednoduše jako já, tak v podstatě eviduješ jen příjmy a výdaje a na konci roku to jednoduše zpracuješ. V případě plátce DPH by to asi takto jednoduše nešlo. Hodně štěstí.

Mirek H. říká:

Ahoj a děkuju za informace 🙂

Mirek

Libor říká:

Cauky,
jsem v Anglii asi 2 mesice a jelikoz jsem nenasel praci ve svem oboru (ridic dodavky)jelikoz nemam anglicke experience, rozhodnul jsem se koupit vlastni dodavku a zkusit pracovat jako self employer, jelikoz jsem na internetu a pres zname slysel, ze s vlastnim vanem prace uz takovy problem neni. Rad bych se Te zeptal, zda je pravdou, ze zaregistrovat se muzu az do jednoho mesice od startu podnikani, staci pouze vezt vydaje a prijmy a jakym zpusobem to funguje s nazvem firmy (zivnosti) tady? Mam namysli zda mam uz ted na faktury uvadet v kolonce me firmy pouze me jmeno a prijmeni? A taky nechapu, jake evidencni cislo tam mam uvadet na ty faktury, kdyz jeste mesic teda nebudu self employer, nebo tady nemaji jako u nas cislo zivnostnika? Jinak ucet v bance si teda zalozim, ale ,muzu ho pouzivat i jako normalne pro zivot, nebo to musi byt jako v Cesku ciste pro firmu a jakykoliv vyber a vklad evidovat? A posledni otazka je ohledne vanu. Budu ho pojistovat a to i pojisteni nakladu, protoze to tady firmy vyzaduji, ale van je napsany na mou pritelkyni .. muzes mi prosim rict, zda je to problem a jak to pripadne vyresit (nejaka smlouva mezi ni a mnou, ze mi auto pronajima k podnikani, nebo jen pujcuje, nevim). Vim ze je otazek mnoho, ale clovek je tady chvili, nikdo mu neporadi poradne a pak je jen milion otazek. Hrozne moc Ti dekuju predem, ze na mych 5 otazek odpovis. Budu moc vdecny. Mej se hezky. Libor

BoUk říká:

Ahoj Libore, jak jsem zmiňoval již v reakcích dříve, je to přeci jenom už pár let (3 roky), co jsem opustil UK, nicméně ti odpovím, jak to bylo za ‚mých‘ časů.

Co se týče začátku podnikání, tak v dobách, kdy jsem začínal, byla ta povinnost do tří měsíců a opravdu evidovat jen příjmy a výdaje.

Název firmy si prostě podle mě vymyslíš. Já osobně jsem fungoval pod svým vlastním jménem a to jsem uváděl i na fakturách. Evidenční číslo jsem žádné asi nedostal (to už si nevzpomínám), ale na fakturách jsem stoprocentně nic takového neměl, takže asi to důležité není, protože problém s tím nebyl :-).

Účet si zvlášt zakládat nemusíš (a to už ani v Čechách, já osobně mám pouze jeden). Založení dalšího účtu je v podstatě dobrovolné a jde spíše jen o to, abys neměl nepořádek mezi výdaji na podnikání a osobní život.

Ohledně vanu ti bohužel neporadím. Tak jako tak bych ti doporučil se spojit s nějakou zkušenou účetní a ta ti tyto otázky zodpoví určite z hlavy po telefonu. Já jsem například využil služeb této paní slava.n@arcoiris.gb.com a maximální spokojenost.

Kontakty na jiné účetní firmy jistě najdeš na pohyby.co.uk, případně v tamní diskuzi.

Měj se hezky a přeju hodně štěstí v rozjetí vlastního podnikání.

Mates říká:

Zdravim,

Jen bych si dovolil malou informaci.

Nazev firmy si samozrejme vymyslis, pokud ale chces podnikat jako zivnostnik, staci jen tvoje jmeno a prijmeni, jak uvadi BoUK. Pokud by jsi chtel vymyslet nazev firmy, je to v podstate vsude stejne. Nazev se nesmi shodovat, byt velmi podobny nebo snadno zamenitelny s uz existujici firmou. Take si davej pozor na registrovane ochr. znamky firem, protoze ani nazev tvoji firmy se nesmi shodovat s uz zaregistrovanou znamkou jine firmy.

Preji mnoho uspechu!

Aloki říká:

Jak to tak čtu, tak mi příjde založení podnikání v UK mnohem snažší než tady.

katka říká:

ahoj,chtela bych se zeptat ,jestli nevis neco o tom ,zda mohu z Uk dovazet obleceni do cr a prodavat ho ve svem kramku,a jeste jedna vec…jestli mohu v Uk,otevrit stanek s ceskym jidlem??, pokud mas nejake uzitecne info,,,nebo radu dekuji moc s pozdravem Katka

BoUk říká:

Ahoj Katko,

myslim si, ze dovazet z UK obleceni a prodavat ho tady neni zadny problem. Vedle me kancelare v CR dokonce jeden cas fungoval klucina, ktery prave z UK dovazel obleceni a ve svem second handu je prodaval.

Stanek s ceskym jidlem urcite v UK otevrit muzes. Ostatne existuje jich tam jiz plno, nicmene co to sebou vsechno obnasi ti opravdu nepovim.

Jelikoz tento clanek je jiz pomerne starsiho data, uzaviram k nemu komentare, protoze si nemyslim, ze po tolika letech, co jsem se jiz odstehoval zpet do CR jsem schopen poskytnout nejake relevantni informace k podnikani v UK. V pripade, ze byste se presto radi na neco zeptali, napiste mi na muj email a ja se pokusim v dohledne dobe zareagovat.

Petr


Kdo jsem

BoUk foto

Jmenuji se Petr Pabouček a zabývám se vývojem webů pro firmy a jednotlivce. Strávil jsem 2.5 roku v Anglii, kde jsem pracoval jako freelancer v oblasti web designu. Hovořím plynně anglicky a při své práci používám technologie HTML, CSS, PHP a MySQL...více o mně »

Vyhledávání

Poslední komentáře